Ready to Elevate Your Hustle? Join Our Free Community

Full Version: Vakara gaitas, kas pārvērtās par mācībstundu par pacietību
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Sestdienas vakars. Ārā līst kā no spaiņa, un es sēžu uz dīvāna, tīnis ar tēju rokā, domājot, ko darīt. Draugi kaut kur aizbraukuši uz laukiem, sieva aizmigusi ar grāmatu uz krūtīm, un manā galvā vienkārši ir tāda dīvaina sajūta — gribas kaut ko, kas nav ne darbs, ne mājas rutīna. Tāda viegla, spēlīga ziņkāre. Nezinu, kā jūs, bet man tā gadās pāris reizes mēnesī, un tad es parasti meklēju kaut ko tādu, kas aizņem prātu uz stundu vai divām.

Tā es nonācu pie sava telefona. Pavisam nejauši, bez kāda liela plāna. Kaut kur starp ziņām un laika prognozi ieraudzīju sarunu par vavada kazino. Nebiju tur pirms tam bijis, godīgi sakot, pat nezināju, ko sagaidīt. Man vienmēr bijusi tāda attieksme — ja kaut ko dari, dari ar mēru. Tāpēc arī toreiz neiztērēju vairāk par to, ko varētu atļauties pazaudēt vienā vakarā. Tas nav par naudu, tas ir par galvu. Ja sāc domāt par naudu, kas tev nav, viss sabrūk.

Pirmā lieta, kas mani pārsteidza, bija cik vienkārši tas viss izskatījās. Nekādu sarežģītu soļu, nekādu mulsumu. Ielogojos, apskatījos spēles, un sāku ar kaut ko vienkāršu — klasisku augļu automātu. Ziniet, tos pašus, kur ir ķirši, citroni un septiņnieki. Man vienmēr licies, ka tie ir godīgākie, jo tur nav daudz ko domāt. Tu vienkārši griez un skaties. Protams, saprotu, ka tas ir tīrais nejaušības spēks, bet tieši tāpēc man tas patīk. Nekādu stratēģiju, nekādu gudrību. Vienkārši mirklis, kad viss apstājas un tu skaties, kas sanāca.

Pirmajā vakarā neko lielu neieguvu. Pāris eiro šurpu turpu, un viss. Bet, zināt, tas mani nevis sarūgtināja, bet gan ieintriģēja. Tā sajūta, ka tu nezini, kas notiks tālāk, ir sava veida atslēga no ikdienas. Jo ikdienā mēs visu zinām. Zinām, ka rīt būs jāiet uz darbu, ka bērniem jāpalīdz ar mājasdarbiem, ka vakarā atkal būs jāgatavo vakariņas. Bet tur, tajā mirklī, tu nezini neko. Un tas ir vērtīgi.

Pēc nedēļas vai divām es atgriezos. Šoreiz ar nedaudz lielāku pacietību. Izpētīju bonusa sistēmu, kā strādā kampaņas, kas ir tas, ko sauc par keshbeku. Izrādās, ka vavada kazino piedāvā dažādus iknedēļas bonusus, kas nav tikai reklāmas triks, bet reāli atgriež kaut kādu daļu no tā, ko esi iztērējis. Tas man likās godīgi. Jo, ja tu spēlē ar prātu, tad tu zini, ka ilgtermiņā kazino vienmēr uzvar, bet bonusi ir veids, kā nedaudz pagarināt to prieku. Un priekš manis tas ir svarīgi — nevis lai kaut ko iegūtu, bet lai paildzinātu to sajūtu, ka esmu kaut kur citur, nevis savā virtuvē.

Tad pienāca tas vakars, kas man palika atmiņā. Biju noguris pēc gara darba projekta, un vienkārši gribēju atslēgties. Izvēlējos spēli ar nosaukumu, kas man neko daudz neizteica, bet tās grafika bija mierīga, pat relaksējoša. Sāku ar mazu likmi, jo nekas cits jau nav jēgas. Un tad notika tas, ko es neparedzēju — trīs simboli rindā. Nevis kaut kāds milzīgs džekpots, bet summa, kas man lika pasmaidīt. Pietiekami, lai nopirktu jaunu telefonu, ko biju plānojis jau sen, vai arī vienkārši noliktu malā. Es to noliku malā. Jo tajā mirklī sapratu, ka pats process man sagādāja lielāku prieku nekā pats laimests.

Un tad es sapratu vēl vienu lietu. Cilvēki bieži domā, ka azartspēles ir par naudu. Bet patiesībā tās ir par kontroli. Tu kontrolē, cik daudz tu iztērē, cik bieži tu spēlē, un kā tu jūties par to, kas notiek. Ja tu to zaudē, tad viss sabrūk. Bet, ja tu to noturi, tad tā ir tikai vēl viena izklaide, piemēram, kā kinoteātris vai koncerts. Tu maksā par emocijām, nevis par cerību kļūt bagātam.

Vēlāk es atgriezos pie vavada kazino vēl pāris reizes. Nekad ne ar lielām cerībām, vienmēr ar to pašu attieksmi — šis ir mans vakara stāsts, nevis dzīves plāns. Un katru reizi es atgāju ar kaut ko jaunu. Reizēm tas bija neliels laimests, reizēm vienkārši labs noskaņojums. Un, godīgi sakot, tas otrais ir svarīgāks. Jo mēs visi meklējam kaut ko, kas mūs izklaidē, kas mūs izrauj no rutīnas. Un, ja tas nāk ar saprātīgu pieeju, tad kāpēc ne?

Bet vissvarīgākais, ko es iemācījos no šī visa, nav saistīts ar naudu. Tas ir par pacietību. Mēs dzīvojam laikā, kad viss notiek uzreiz. Mēs gribam rezultātu tagad, nevis pēc stundas. Bet dažas lietas prasa laiku. Dažreiz tu griez un griez, un nekas nenotiek. Un tad pēkšņi — tur tas ir. Tas nav par to, ka tev paveicas. Tas ir par to, ka tu turpināji. Un tas ir tas, ko es tagad cenšos attiecināt uz visu savu dzīvi. Uz darbu, uz attiecībām, uz sapņiem. Dažreiz vienkārši jāpagaida.

Tāpēc, ja jūs kādreiz jūtaties kā es tajā lietainajā sestdienas vakarā — izklaidēts, bet meklējat kaut ko citu —, varat pamēģināt. Bet dariet to ar prātu. Neļaujiet tam kļūt par kaut ko vairāk nekā izklaidi. Un, ja jums paveicas, lieliski. Ja nē, arī labi. Jo īstā vērtība nav tajā, ko jūs iegūstat, bet tajā, kā jūs jūtaties ceļā. Un tas ir tas, ko es novēlu ikvienam — ne tikai spēlēs, bet arī dzīvē.