Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jedan kvar na autu i pet tisuća viška
Zovem se Boris. Imam 34 godine i vozim taxi već osam godina. To je posao gdje čuješ sve – tuđe tajne, tuđe svađe, tuđe telefonske razgovore koji traju cijelu vožnju. Većinom su to ljudi koji žure, kasne, ili bježe od nečega. Nekad bježe od dosade. Nekad od sebe.

Jedne subote navečer pokupio sam dva tipa ispred jednog kluba. Bili su pijani, ali onako dobro raspoloženi. Pričali su o nogometu, okladama, online kockanju. Jedan od njih, onaj u crnoj majici, vrtio je telefon ispred mog suvozačkog sjedala i govorio: “Ma vidi, ovaj novi mirror radi bez greške. Sinoć sam izvukao 2.200 kuna, doslovno u 15 minuta.”

Drugi se smijao: “Lažeš ko pas.”

“Evo ti slika isplate na mobitelu. Gledaj.”

Ja sam šutio. Samo sam vozio i slušao. Ali nešto mi je zapelo. Taj miror. Taj broj od 2.200 kuna. Točno koliko košta popravak mog auta – kvacilo mi je crklo, a mehaničar tražio 2.500 sa rukama.

Sutradan ujutro, dok je grad još spavao, sjeo sam za kuhinjski stol. Žena je bila na poslu, klinci u školi. Otvorio sam laptop i ukucao ono što sam zapamtio. Trebalo mi je nekoliko pokušaja, ali na kraju sam pronašao novi Vavada mirror. Stranica je izgledala čisto, bez onih dosadnih pop-upova koji vrište “DOBRODOŠAO”.

Uplatio sam 300 kuna. To mi je bio jedan kraći dan u taksiju. Ništa strašno.

I krenuo sam vrtjeti neku igru s voćem – trešnje, limuni, lubenice. Starinska priča. Nisam zna bolje. Prvih deset minuta ništa. Gubitak za gubitkom. Već sam htio ugasiti.

Onda sam promijenio igru. Našao sam “Gates of Olympus”. Čuo sam prijatelje s treninga kako pričaju o tome. Kažu da je “zajebana, ali zna dati”. Kliknuo sam spin.

Ništa.

Spin.

Ništa.

Spin.

I odjednom – Zeus. Onaj stari bradonja na ekranu. Munje su počele padati. Multiplikatori su se slagali kao da ih netko namješta. 10x. 20x. 50x. Brojke su rasle brže nego što sam mogu pratiti.

Osvojio sam 3.100 kuna.

Skočio sam sa stolice. Srce mi je lupalo kao da sam pretrčao pola grada. Ruke su mi se tresle dok sam pritisnuo “isplati”. Tri tisuće i sto kuna. Točno onoliko koliko mi treba za auto. Plus 600 viška.

Nisam nastavio igrati. Znao sam da je to to.

Isplata je sjela za 40 minuta. Nazvao sam mehaničara odmah: “Dolazim u ponedjeljak. Imamo keš.” On je onako čudno zastao. Znao je da nemam. Nikad ne bi rekao “imamo keš” prije kraja mjeseca.

“Odakle ti?” pitao je.

“Dobitak na lotu”, rekao sam. Nisam htio objašnjavati.

Ali navečer, kad je žena došla doma, sjeo sam s njom i rekao istinu. Pokazao joj transakciju. Ona me dugo gledala. Onda je rekla: “Boris, jesi li lud? Mogao si izgubiti.”

“Znam.”

“Onda zašto?”

“Jer auto treba. Jer ne možemo više na bus do vrtića svako jutro.”

Šutjela je. Onda je ustala, zagrlila me i rekla: “Ok. Ali nikad više. Ovo je bilo jednom.”

I nisam više. Držao sam riječ.

Prošlo je dva mjeseca od te subote. Auto je popravljen. Kvacilo radi savršeno. Vozim ljude i opet slušam njihove priče. Samo sad ponekad, kad netko priča o online kockanju, ja se nasmiješim i kažem: “Znam ja jednu priču.”

Ali je ne ispričam do kraja. Jer moja priča nije o pohlepi. Nije o tome kako sam postao bogat. Moja priča je o tome kako sam jednom, samo jednom, pogodio pravi trenutak.

Taj novi Vavada mirror koji sam koristio – više ga ne mogu naći. Ni ne pokušavam. Neki prijatelji su me pitali da im pošaljem link. Rekao sam im da ga nemam. I to je istina. Nakon te noći sam obrisao povijest, obrisao bookmark, zaboravio lozinku.

Jer znam kako to završava. I sam sam vidio ljude koji su počeli s “samo jednom” pa završili na busu. Ja sam taj bus vozio. I ne želim nikoga više tamo prevoziti.

Jedna stvar koju sam naučio: sreća nije vještina. Sreća je samo – dobar tajming. Ja sam imao tajming. I iskoristio sam ga da popravim kvacilo. Ništa više. Ništa manje.

Kad god sad sjednem u svoj auto i upalim motor, čujem onaj tihi glatki zvuk kvacila i sjetim se te subote. I zahvalim se – ne bogovima, ne Zeusu s ekrana – nego onom pijanom tipu u crnoj majici koji je pričao preglasno na suvozačkom sjedalu.

Čovjek nije ni znao da mi je promijenio život. Samo je htio impresionirati prijatelja.

A ja sam slušao. I povukao potez. I otišao.

To je cijela mudrost. Nema trikova. Nema sistema. Nema “još jedan spin”. Samo – uđeš, pogodiš, izađeš.

I ne vraćaš se.

Vjeruj mi. Znam jer sam vozio one koji jesu. I nijedan od njih nije sretan.
Reply

Messages In This Thread
Jedan kvar na autu i pet tisuća viška - by boach.hi.ethiet - 06-13-2026, 08:46 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)